ESBL in rund- en kalfsvlees

De Consumentenbond is geschrokken van de hoeveelheid besmettingen met ESBL in rund- en kalfsvlees. In 40 procent van het onderzochte kalfsvlees en 13 procent van de biefstukken werd de voor antibiotica resistente bacterie gevonden.

ESBL+in+rund%2D+en+kalfsvlees
© Peters farm

De Consumentenbond deed het onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. De bond onderzocht 180 biefstukmonsters en dertig kalfsvleesmonsters. Deze werden verspreid over het land en zowel bij slagers als in supermarkten genomen.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'De besmetting van biefstuk en kalfsvlees is zorgwekkend. Ook in de rundvleessector is waakzaamheid geboden. We moeten toe naar een veehouderij waar antibiotica alleen in uiterste gevallen nog wordt toegediend'.

Herkomst

Biologisch vlees, vlees met een Beter Leven-ster en scharrelvlees blijken allemaal op dezelfde schaal besmet met de ESBL-bacterie als het 'reguliere' vlees. Land van herkomst zegt ook weinig.

Alleen biefstuk uit Ierland is minder vaak besmet dan biefstuk uit landen als Nederland, Duitsland en België.

Bedreiging volksgezondheid

De Consumentenbond ziet antibiotica-resistente bacteriën als een van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid. De bond legt de oorzaak bij het overmatige gebruik van antibiotica in de veehouderij.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  31° / 17°
  0 %
Meer weer