Opheffen+schappen+kost+sector+miljoenen
© PVE

Opheffen schappen kost sector miljoenen

Het opheffen van de bedrijf- en productschappen gaat de sector tientallen miljoenen euro's kosten. Dat blijkt uit een rondgang langs de schappen en LTO.

Minister Henk Kamp en staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken gaven deze week meer duidelijkheid over afbouw van de schappen.

Daaruit blijkt dat de schappen verantwoordelijk zijn voor de financiële afwikkeling en voor het opstellen van een sociaal plan voor werknemers.

Sociaal plan

Volgens woordvoerder Erik de Jonge van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren kost de afbouw van alle productschappen in het worstcasescenario, wanneer er een sociaal plan zou moeten komen voor alle medewerkers, enkele tientallen miljoen euro’s.

Omdat de overheid ook mensen overneemt, zal dit waarschijnlijk lager liggen.

Reserves

Directeur Dick Hylkema van LTO Noord Glaskracht zegt dat de afbouw van alleen Productschap Tuinbouw al ongeveer 10 miljoen euro kost.

Het geld dat voor de afbouw van de productschappen wordt benut, komt uit de reserves van de schappen. Dit geld was aanvankelijk bedoeld voor het topsectorenbeleid, aldus Hylkema.

Onderzoeksgeld

Jaarlijks dragen de product- en bedrijfschappen tientallen miljoen euro's bij aan onderzoek, zegt Thijs Cuijpers van LTO Nederland.

'Dat onderzoek wordt veelal door Wageningen UR uitgevoerd. Het bedrijfsleven moet nu een oplossing zoeken om deze financiering toch door te laten gaan.'

LTO vindt dat al deze kosten niet op het bord van de boeren en tuinders mogen worden gelegd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
 • Zaterdag
  14° / 9°
  90 %
 • Zondag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer