Eerste+jaar+project+20%2D15%2D10+afgesloten
© nieuwe oogst

Eerste jaar project 20-15-10 afgesloten

Uitgangsmateriaal en bemesting zijn bij de opbrengst van zetmeelaardappelen de doorslaggevend factoren. Dat blijft uit het eerste jaar van het project 20-15-10, waarvan de resultaten onlangs zijn besproken met de deelnemers.

Het project 20-15-10 richt zich op het halen van 15 ton zetmeel in 2020 met een maximum van 10 euro variabele teeltkosten per 100 kilo zetmeel. De uitvoering van het project ligt bij Praktijkonderzoek Plant en Omgeving, in samenwerking met Avebe.

Opbrengst wisselen

Van de negen deelnemers hebben er twee de doelstelling van 15 ton zetmeel gerealiseerd. Tijdens het groeiseizoen zijn veel waarnemingen en metingen uitgevoerd bij de deelnemers aan het project. De opbrengst was wisselend.

Door de regelmatige neerslag, werd een vochttekort in de deelnemende percelen niet geconstateerd. De soms tegenvallende opbrengst was onder meer te wijten aaneen tegenvallend stengelaantal ten gevolge van een te grote pootafstand, onregelmatige verdeling van de planten, fusarium en bacterieziek.

Vrijlevende alen

Daarnaast speelde de aanwezigheid van vrijlevende alen op twee percelen een rol. Phytophthora en alternaria waren goed onder controle en heeft geen rol van betekenis gespeeld. Verder lijkt er op het gebied van (rasspecifieke) bemesting nog winst te boeken.

Het komende seizoen wordt het project voortgezet.

Bekijk meer over: