Avebe+op+naar+6+cent+per+kilo
© Nieuwe Oogst

Avebe op naar 6 cent per kilo

'Of Avebe dit jaar 6 cent per kilo zetmeelaardappelen uitbetaalt? Nee, ik denk het niet. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat we een inhaalslag maken met investeringen, die ons de komende jaren sterker moeten maken', stelt Agro-directeur Arjan de Rooij.

De Rooij sprak deze week op een akkerbouwvergadering in Vlagtwedde. Op dit moment betaalt het zetmeelconcern zo’n 5 cent per kilo aardappelen. 'Als we op termijn 6 cent kunnen uitbetalen, hebben we een hele stap gezet.'

De stap naar 7 cent per kilo, zo ongeveer de kostprijs van een kilo zetmeelaardappelen, is volgens De Rooij nog groot. 'Nog niet zo lang geleden zaten we op 4 cent per kilo. Voor 7 cent per kilo hebben we tijd nodig.'

Kernvolume

Bij de aardappelprijs kijkt Avebe naar de prijs van voertarwe. De doelstelling is om bij een voertarweprijs van € 200 voor de aardappelen (bij 19% zetmeel en levering 15 oktober) een prijs van 6,7 cent per kilo te betalen.

De Agro-directeur benadrukt dat Avebe niet uit is op een lage grondstofprijs, zoals de patatindustrie. 'Avebe zit anders in elkaar. We zijn een coöperatie voor en door leden. We willen de aardappelen zo duur mogelijk inkopen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer