Avebe koppelt zetmeelprijs aan graan

Avebe gaat de prijs van zetmeelaardappelen koppelen aan die van tarwe. 'Het zou goed zijn hiervoor de termijnnotering te nemen', zegt voorzitter Jacob Bartelds van LTO-werkgroep Zetmeelaardappelen.

Avebe+koppelt+zetmeelprijs+aan+graan
© Nieuwe Oogst

Het zetmeelconcern vindt de tarweprijs al jaren een belangrijke referentie. Met de loskoppeling van de EU-steun is het nog belangrijker dat Avebe bij het saldo van zetmeelaardappelen rekening houdt met die van tarwe.

Woordvoerder Johan Russchen van Avebe: 'Tarwe is in de akkerbouw het spilgewas. Voor de continuïteit van de teelt is het van belang dat zetmeelaardappelen gemiddeld over de jaren meer opbrengen dan tarwe. We richten ons met het interne rekenmodel op een gemiddelde opbrengstprijs voor tarwe in onze regio.'

Afrekencultuur

Een dergelijke koppeling kan ingrijpend zijn, denkt Bartelds. 'Avebe moet bewijzen dat ze de concurrentie met de tarweprijs aankan. Een jaarlijkse afrekencultuur is niet goed voor de continuïteit. Het is beter om te kijken naar een periode van een jaar of 5.'

Met de koppeling aan de graanprijs moeten telers rekening houden met een naijleffect. De prijs van zetmeelaardappelen zal vertraagd omhoog en omlaag gaan.

Om grote prijsschommelingen te voorkomen, pleit LTO Nederland voor een koppeling aan de termijnnotering van granen. 'Want in de Veenkoloniën zijn we geen prijsschommelingen gewend', zegt Bartelds.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer