Verdeeldheid+over+snijden+pootgoed
© Nieuwe Oogst

Verdeeldheid over snijden pootgoed

Telers van consumptieaardappelen in de Noordoostpolder zijn verdeeld over het wel of niet verbieden van het snijden van pootgoed vanwege de kans op het verspreiden van ringrot.

Dat bleek gisteren tijdens een sectoravond in Emmeloord die was georganiseerd door de vakgroep akkerbouw van LTO Noord. De vakgroep gebruikt deze bijeenkomsten dit jaar onder meer om de meningen te peilen over het snijden van pootgoed.

Sectievoorzitter Johan Bergmans gaf voorafgaand aan de discussie een schets van de situatie in Flevoland. Hij vertelde dat sprake is van een waarschijnlijke besmetting in consumptieaardappelen van het ras Agria en dat daarvan de herkomst ligt bij een pootgoedbedrijf in Flevoland.

Waarschijnlijk besmet

Alle zusterpartijen van de betreffende Agria's in Nederland zijn achterhaald. Daarvan blijken met name de partijen die gegroeid zijn uit gesneden pootgoed waarschijnlijk besmet.

'Pootgoedtelers hebben inmiddels besloten om te stoppen met pootgoed snijden voor pootgoed. We zijn benieuwd naar de mening van consumptietelers over het snijden van pootgoed voor de consumptieteelt', aldus Bergmans.

Stap te ver

Van de aanwezige 30 consumptietelers in Emmeloord blijkt ongeveer de helft het snijden te willen verbieden. De andere helft vindt een verbod nog een stap te ver. De laatste groep maakt zich onder meer zorgen over de beschikbaarheid van pootgoed in jaren dat bijvoorbeeld de zetting tegenvalt.

'Verbieden is een grote stap, dan weten we meteen dat we nooit meer kunnen snijden', aldus een teler. 'Het is maar de vraag of we met snijden de werkelijke oorzaak van ringrot te pakken hebben.'

Geen uitgemaakte zaak

Bergmans ontkent dat een verbod op snijden al een uitgemaakte zaak is. 'We horen graag de reacties van de telers. Bovendien geldt een eventueel verbod in elk geval nog niet voor komend jaar.'

Weer

 • Woensdag
  18° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  22° / 11°
  40 %
Meer weer