Ringrotmonster+definitief+besmet
© Nieuwe Oogst

Ringrotmonster definitief besmet

De sterk verdachte partij pootaardappelen op Goeree-Overflakkee, die een aantal weken geleden bij bemonstering is gevonden, blijkt definitief besmet te zijn met ringrot.

Dit maakt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deze week bekend in een soort tussenrapportage op het traceringsonderzoek. Dit onderzoek is gestart na de vondst van verdachte aardappelpartijen op het Zuid-Hollandse eiland en één verdachte pootgoedpartij in het midden van het land.

Het bedrijf met de uiteindelijk besmette partij leverde vorig jaar pootgoed aan twintig bedrijven in Nederland. De NVWA gaat ervan uit dat al deze afnemers besmet pootgoed kunnen hebben ontvangen.

Waarschijnlijk besmette lijn

Bij zestien van de twintig bedrijven zijn monsters genomen en op drie bedrijven is sprake van een of meerdere verdachte monsters. De hele lijn met pootgoed van het ras Melody afkomstig van het besmette bedrijf op Goeree-Overflakkee verklaart de NVWA nu als waarschijnlijk besmet.

Bij de drie bedrijven met een waarschijnlijke ringrotbesmetting legt de NVWA een besmetverklaring op. Bij de vier bedrijven waar het niet mogelijk was monsters te nemen, gelden hygiënemaatregelen en maatregelen op het perceel waar de aardappelen zijn geteeld.

Verdachte consumptiepartij

Van een verdachte partij Agria's voor consumptie op een ander bedrijf op Goeree-Overflakkee is nog niet bekend of het om een daadwerkelijke besmetting gaat. Deze partij is gevonden na een teeltsurvey. De NVWA doet nog onderzoek naar de oorzaak van deze mogelijke besmetting.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  22° / 11°
  40 %
Meer weer