Ruzie boeren en burgers Oirschot beslecht

Aan jarenlange ruzie tussen burgers en boeren in buurtschap Huijgevoort in Oirschot kwam gisteravond een einde. Een meerderheid van de gemeenteraad ging akkoord met een bijdrage van ruim 1,3 miljoen euro aan de verplaatsing van een varkensbedrijf.

Naast de gemeente draagt ook provincie Noord-Brabant ruim 1,3 miljoen euro bij. De ruzie in het buurtschap tussen tien families werd symbool voor het wantrouwen tussen boeren en burgers op het (Brabantse) platteland.

Omwonenden lijden volgens eigen zeggen onder de stank, terwijl boeren willen en mogen uitbreiden.

Compromis

Deze maand werd een compromis bereikt. Een varkensbedrijf vertrekt en de twee bedrijven die achterblijven zien af van uitbreiding en rusten hun stallen uit met luchtwassers. De omwonenden zien af van verdere bezwaarprocedures.

Twee van drie coalitiepartijen stemden uit principe tegen bijdrage van de gemeente voor oplossing van de burenruzie. 'We kunnen met dat geld een veel groter deel van de gemeenschap blij maken', oordeelde coalitiepartij De Gewone Man.

Verhuizing

Coalitiegenoot VVD meent dat het varkensbedrijf de verhuizing zelf moet betalen. Coalitiepartij CDA stemde wel voor. Voor ZLTO en de provincie is het compromis in Huijgevoort voorbeeld voor vergelijkbare situaties in Brabant.

'Volgend jaar willen we op 20 à 25 andere locaties in Noord-Brabant en Zeeland waar onze leden tegen vergelijkbare problemen aanlopen proberen het gesprek aan te gaan'', zei ZLTO-directeur Elies Lemkes gisteren in de Brabantse kranten.

Eenmalige oplossing

De gemeenteraad van Oirschot benadrukte dat deze oplossing eenmalig is.

ANP

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer