Varkenshouderij+%27redelijk+concurrerend%27
©

Varkenshouderij 'redelijk concurrerend'

De Nederlandse varkenshouderij is met een kostprijs van € 1,40 per kilo slachtgewicht in 2010 redelijk concurrerend binnen de Europese Unie.

Dit blijkt uit de jaarlijkse kostprijsvergelijking door InterPIG, een forum van varkenseconomen uit 14 landen.

In Frankrijk is de kostprijs 4 cent lager door iets goedkoper voer en lagere mestkosten. Ook Denemarken en Spanje komen net iets lager uit dan Nederland. In België en Duitsland daartegen is de kostprijs 5 tot 9 cent hoger.

Top

Net als andere jaren staat Nederland samen met Denemarken aan de top qua zeugproductiviteit. Er worden in Nederland jaarlijks 26,5 slachtvarkens per zeug verkocht, gevolgd door 26,2 in Denemarken en 25,1 in Frankrijk. De meeste landen in de vergelijking zitten tussen 22 en 24 verkochte slachtvarkens.

Ook op de middellange termijn lijkt de Nederlandse varkenssector binnen Europa zeker concurrerend te zijn. Zo heeft sector een zeer efficiënte productie, een goede sector- en ketenstructuur, logistieke voordelen (korte afstanden voor voer, dieren en kennis) en een grote consumentenmarkt.

Zware last

Wel zijn de hoge kosten voor mestafzet een zware last. Dat geldt ook voor de noodzakelijke bedrijfsaanpassingen en investeringen voor milieu en welzijn. Daarbij komt dat de Nederlandse varkenshouders, vooral de zeugenhouders, het momenteel financieel niet gemakkelijk hebben.

Het gehele artikel over de Nederlandse Varkenshouderij is te lezen op www.lei.wur.nl/NL/publicaties+en+producten/LEI-artikelen/?id=1036website van het LEI. De actuele economische situatie van vleesvarkensbedrijven is te zien op de www3.lei.wur.nl/BarometerAgrarischeSectoren/Index.aspxBarometer Agrarische Sectoren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer