Inspectie SZW wordt strenger

Bedrijven en burgers die de regels op het gebied van arbeid en sociale wetgeving overtreden, worden volgend jaar harder aangepakt door de Inspectie SZW. Land- en tuinbouw zijn daarbij scherp in beeld.

Dat heeft Jan van den Bos, inspecteur-generaal van het ministerie van SZW, vandaag bekendgemaakt. Hij gaf in Den Haag een toelichting op het Meerjarenplan 2013-2014 van de Inspectie SZW.

Boetes omhoog

Door de Wet Aanscherping handhaving en sanctiebeleid SZW, die vorige maand in de Eerste Kamer is aangenomen, krijgt de Inspectie meer mogelijkheden voor haar vernieuwde aanpak. Zo gaan de boetes per 1 januari flink omhoog en kunnen de bedrijven van hardnekkige overtreders eerder worden stilgelegd voor een periode van maximaal 3 maanden.

De Inspectie werkt ‘risicogericht’. Ze speurt vooral in sectoren waar kans is op misstanden en waar sprake is van werknemers die niet voor zichzelf kunnen opkomen. Als voorbeeld noemde Van den Bos de champignonsector.

Een belangrijke speerpunt voor de Inspectie in 2013 is de aanpak van malafide uitzendbureaus. Inspectie SZW maakt een top-100 van meest malafide bureaus en gaat die vervolgen.

Verantwoordelijkheid

Van den Bos deed een beroep op andere bedrijven in de keten om ook hun werkgevers verantwoordelijkheid te nemen. ‘Waarom lenen banken geld aan bedrijven die het niet zo nauw nemen met de regels? En waarom zou je als grootwinkelbedrijf champignons afnemen van een bedrijf als daar sprake is van uitbuiting en het niet afdragen van belastingen?’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer