Minder illegalen in kas

De illegale arbeid in de Zuid-Hollandse glastuinbouw is de afgelopen jaren gedaald. Vorig jaar werden bij 14% van de gecontroleerde bedrijven illegale werknemers aangetroffen. Dat was in 2006 nog 36%.

Minder+illegalen+in+kas
© Nieuwe Oogst

Dat blijkt uit cijfers van het Westland Interventieteam (WIT), waarin onder meer de Inspectie SZW, Belastingdienst, UWV, politie en gemeenten samenwerken. Het WIT controleerde in 2010 en 2011 ruim 5700 medewerkers bij 650 bedrijven in de regio Rotterdam en Den Haag.

In 2011 kregen 38 tuinders en 17 uitzendbureaus een boete wegens illegale arbeid. De controles zijn gericht op verdachte bedrijven, dus de resultaten geven geen beeld van de hele sector. Bij de illegale werknemers bleken Bulgaren in de meerderheid (81%). In 2010 was hun aandeel nog 43%.

Navorderingen

De Belastingdienst heeft naar aanleiding van de controles al voor ruim 6 ton nagevorderd. Een aantal onderzoeken is nog in behandeling. Verder kwam uitkeringsfraude aan het licht. Het UWV schreef over 2010 en 2011 ruim twee ton aan boetes en terugvorderingen uit.

Het WIT heeft streng gecontroleerd op de verhuur van kassen. Uit onderzoek is gebleken dat bedrijven die kassen huren, regelmatig regels ontduiken. De inspecteurs treffen daar relatief vaak onderbetaling en inzet van illegale arbeiders aan. Het WIT heeft verhuurders gewaarschuwd om alerter te zijn op illegale praktijken.

Nog te hoog

Minister Henk Kamp (SZW) is tevreden over de resultaten, maar pleit voor blijvende aandacht. 'Qua illegale arbeid zit de Zuid-Hollandse glastuinbouw nog iets boven het landelijk gemiddelde. Die 14% is nog te hoog. De aanpak van malafide uitzendbureaus is een van onze speerpunten.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer