Spies%3A+wonen+op+bedrijf+kan
© Maartje van Berkel

Spies: wonen op bedrijf kan

Buitenlandse werknemers mogen ook onderdak krijgen op de agrarische bedrijven waar ze werken. Dat is het standpunt van minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken).

De bewindsvrouw neemt daarmee positie in de discussie of werk en huisvesting van buitenlandse seizoenkrachten principieel gescheiden moeten zijn. LTO Nederland heeft steeds naar voren gebracht dat boeren en tuinders dat ook zelf prima kunnen regelen met hun werknemers.

Geen confectiepak

‘We moeten op dit punt niet één confectiepak over heel Nederland uit willen rollen’, reageerde Spies gisteren in een debat met de Tweede Kamer. Volgens haar is het heel goed mogelijk dat een boer of tuinder op eigen terrein een ‘heel fatsoenlijke' huisvesting heeft voor enkele werknemers.

‘Terwijl in andere gevallen werk en wonen wel wat scherper uit elkaar moeten worden getrokken’, aldus de bewindsvrouw. ‘Er moet van geval tot geval maatwerk mogelijk zijn.’

Verantwoordelijkheid

Op een vraag van de SP antwoordde Spies dat zij de werkgever niet ziet als de eerst verantwoordelijke voor de huisvesting van arbeidsmigranten. ‘Werkgevers hebben wel een verantwoordelijkheid, maar die nemen ze volgens mij ook. Bijvoorbeeld door de afspraken die nu in cao-verband worden gemaakt.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
Meer weer