Nieuwe aanplant 'boktorgebied' Winterswijk

Bewoners van een gebied rond de Beuzenes in Winterswijk gaan zaterdag hun tuinen opnieuw aanplanten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) rooide de tuinen in juli, toen er een Aziatische boktor werd ontdekt in een boom aan de Beuzenes.


Aziatische boktorren zijn in Europa ongewenst omdat ze complete bossen en natuurgebieden kaalvreten. Als ergens een boktor opduikt, worden meteen grootschalige maatregelen genomen om het beest te bestrijden.

In Winterswijk zijn 50 tuinen gerooid. In een nog groter gebied zijn alle bomen en struiken weggehaald die boktorren kunnen aantrekken.

Snoeihout

De komende 4 jaar inspecteert de autoriteit elk jaar of er geen nieuwe torren uit eitjes zijn gekropen. In die periode mogen tuinbezitters ook geen snoeihout in de gft-bak gooien.

Dat moet in speciale zakken, die apart door de reinigingsdienst worden opgehaald.

Schadeloosstelling

Het ministerie van Economische Zaken en gemeente Winterswijk betalen het nieuwe plantgoed samen. Boomkwekers leveren het plantmateriaal tegen kostprijs.

Voormalig staatssecretaris Henk Bleker van EL&I beloofde de Winterswijkers schadeloosstelling omdat ze in de zomer zo goed meewerkten. De gemeente stuurt zaterdag medewerkers op pad om mensen te helpen met de aanplant van hun tuinen.

ANP

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer