Potenti%C3%ABle+opvolgers+Spunta
© Nieuwe Oogst

Potentiële opvolgers Spunta

Spunta is en blijft voorlopig het sterkste aardappelras voor export naar het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Oost-Europa. Toch presenteerde HZPC tijdens de rassenshow vorige week een aantal potentiële opvolgers.

De aardappelen uit het exportsegment zijn meestal bestemd voor verse consumptie en worden verkocht op lokale markten in de betreffende landen. Spunta is al vele jaren een vrij aardappelras, maar de positie als exportaardappel lijkt onaantastbaar.

'De kracht van Spunta is de stressbestendigheid', vertelt exportmanager Hero Veenstra van HZPC. 'Nadeel echter is de gevoeligheid voor rooibeschadigingen.'

Goede knolzetting

Nieuw in het Spunta-segment is Sylvana. Veenstra: 'Dat is een ras met grove knollen, een goede knolzetting en een mooie schilkwaliteit.' Volgens Veenstra is er vooral vanuit Irak, Rusland en ook Zuid-Europa interesse voor Sylvana. Afgelopen jaar werd van dit nieuwe ras in Nederland ongeveer 180 hectare pootgoed geteeld.

Een meer gevestigd ras in het exportsegment is Fabula. Van dit ras is het pootgoedareaal inmiddels 500 hectare. Fabula heeft een goede spruitrust en een redelijke opbrengst. Komende jaren moeten uitwijzen in hoeverre het ras daadwerkelijk marktaandeel van Spunta gaat afsnoepen.

Teelt in woestijn

Volledig nieuw is het ras Panamera. 'Dat is een relatief laat ras, dat goed te bewaren is. Panamera is vanwege de hoge hitteresistentie zeer geschikt voor teelt in de woestijn', weet Veenstra.

Komend jaar komt voor het eerst pootgoed beschikbaar voor de consumptieteelt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  22° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  23° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  18° / 9°
  20 %
Meer weer