%27Infrastructuur+pootgoedsector+uniek%27
© Persbureau Noordoost

'Infrastructuur pootgoedsector uniek'

Voor HZPC blijft Nederlands pootgoed de basis voor hoogwaardig uitgangsmateriaal voor de wereldwijde aardappelteelt, aldus HZPC-directeur Gerard Backx.

Via dochterondernemingen laat HZPC ook pootgoed telen in onder meer Frankrijk, Duitsland, Polen, Engeland en Scandinavië. Maar dat is volgens Backx hoofdzakelijk voor de eigen aardappelteelt in de betreffende landen.

'Voor de productie van basis uitgangsmateriaal en de export naar landen waar de teelt van pootgoed geen optie is, gebruiken we alleen Nederlands pootgoed', vertelde Backx vandaag tijdens de HZPC Potato Days in Joure.

Flexibel

Backx roemt de unieke infrastructuur van de Nederlandse pootgoedsector. 'Nederlandse pootgoedtelers zijn flexibel en goed ingesteld op snelle export.'

De fytosanitaire kwetsbaarheid van Nederland kan een valkuil zijn, erkent de HZPC-directeur, met aantastingen als chitwoodi, erwinia en ringrot. 'Maar gelukkig hebben we instellingen als de NAK en NVWA om snel de juiste maatregelen te kunnen nemen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer