%E2%80%98Optimistisch+over+afzet+pootgoed%E2%80%99
© hzpc

‘Optimistisch over afzet pootgoed’

Directeur Gerard Backx van HZPC Holland is positief over de afzetmogelijkheden van pootgoed voor komend seizoen.

Zeker in Europa verwacht Backx voor HZPC meer omzet dan afgelopen jaar gezien de goede prijsvorming op de consumptiemarkt. De winstcijfers van het pootgoedbedrijf waren over 2011 de helft lager dan in 2010 doordat met name in Europa minder pootaardappelen zijn verkocht.

Voor de verkoop van pootgoed naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika blijft het volgens Backx onzeker wat de gevolgen zijn van de politieke situatie. 'Tot op heden hebben we ondanks alle onrust weinig hinder ondervonden in de handel.'

Handel met Syrië

'Maar dat kan zo veranderen als de Verenigde Naties besluiten dat we geen handel meer mogen drijven met bijvoorbeeld Syrië. Dan verliezen we toch een behoorlijk deel van onze omzet in die regio.'

Voor de afzet van aardappelpootgoed voor de korte en de iets langere termijn zijn met name Noord-Amerika, Midden-Afrika, China en India voor HZPC de belangrijkste groeimarkten.

China

'Net als Noord-Amerika laat ook China geen pootgoed rechtstreeks toe vanuit het buitenland. Het opzetten van een systeem met lokale partners om uiteindelijk toch onze rassen te kunnen leveren is daarom wat omslachtig en vergt enkele jaren', aldus Backx.

• Een interview met Gerard Backx van HZPC is zaterdag te lezen in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 12°
  10 %
Meer weer