'Afrika is geen gelegenheidsmarkt'

Van de export van pootgoed via handelshuis HZPC gaat meer dan de helft naar landen buiten Europa.

%27Afrika+is+geen+gelegenheidsmarkt%27
© Persbureau Noordoost

Noord-Afrika en het Midden-Oosten zijn belangrijke afzetgebieden voor HZPC, vertelt algemeen directeur Gerard Backx. 'De exportvolumes zijn dit jaar weliswaar iets lager, maar daar staat tegenover dat het prijsniveau heel goed is.'

Volgens Backx heeft HZPC ondanks de politieke situatie redelijk handel kunnen doen in het Midden-Oosten. 'Via de gangbare kanalen is het ons ook in Libië en Syrië gelukt om pootgoed te leveren en ook is alles op tijd afgerekend.'

Steeds meer landen

Voor HZPC is Afrika allang geen gelegenheidsmarkt meer. De positie daar is structureel en geleidelijk komen er ook steeds meer landen bij voor de afzet van Nederlands uitgangsmateriaal voor de aardappelteelt.

'We leveren vooral E- en A-pootgoed naar Afrika', vertelt Backx. 'Meestal worden de pootaardappelen rechtstreeks gebruikt voor de consumptieteelt of voor één keer nateelt. Het is dus een korte teeltcyclus en dat is extra interessant voor de handel.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer