LTO: onderwaterdrainage in Geerpolder

Onderwaterdrainage is de oplossing om boeren in de Geerpolder mogelijk te houden. Dat stelt voorzitter Piet van der Poel van LTO Noord-afdeling Kaag en Braassem in een brief aan hoogheemraadschap van Rijnland.

Het waterschap verwierp onlangs een verzoek voor een peilverlaging van 10 centimeter in de polder. Als reden geeft Rijnland op dat de bodemdaling toeneemt.

'Hiermee raakt het hoogheemraadschap een zeer fundamentele discussie, die momenteel in alle hevigheid wordt gevoerd", stelt Van der Poel. Hij wijst op nieuwe inzichten waar bij peilverhogingen de bodemdaling niet afremt. Ook zijn op het Veenweide Innovatie Centrum in Zegveld succusvolle proeven met onderwaterdrainage gedaan.

Kwetsbare bodem

'Steeds duidelijker wordt dat onderwaterdrainage de sleutel is tot werkbare oplossingen, zowel in het belang van de agrariërs als van de kwetsbare bodem van de veengebieden', zegt Van der Poel.

'Onderwaterdrainage bevordert de toevoer van water in droge perioden naar het midden van percelen, zodat juist daar de bodemdaling wordt beperkt. Bovendien bevordert het de afvoer van water in natte perioden, zodat de draagkracht van de bodem wordt versterkt.'

Doodlopend spoor

De afdelingsvoorzitter vraagt het waterschap om met onderwaterdrainage toch het peil te verlagen om de bodemdaling tegen te gaan. 'De weg waarop u zich nu begeeft, zou wel eens een doodlopend spoor kunnen zijn.'

Van der Poel adviseert het waterschap eens te kijken naar een subsdieiregeling van provincie Zuid-Holland om een grote schaal onderwaterdrainage aan te leggen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer