Megaproef+met+drains+in+veen
©

Megaproef met drains in veen

Provincie Zuid-Holland en 3 waterschappen in het Groene Hart starten een grootschalige proeven met onderwaterdrainage. Het gaat om 200 hectare in Polder Zegveld-Noord en 700 in de Gouwe Wiericke en de Krimpenerwaard.

De grootschalige proeven moeten meer kennis verschaffen over onderwaterdrainage om de bodemdaling in de veenweidegebieden te remmen.

Het gaat om een gezamenlijk project van provincie Zuid-Holland en de waterschappen Rijnland, De Stichtse Rijnlanden en Schieland en de Krimpenerwaard. Ook het Veenweide Innovatie Centrum (VIC), onderzoeksinstituut Alterra, PPP-Agro Advies, LTO Noord en de agrarische natuurverenigingen worden bij de megaproef betrokken.

Geld

Boeren die onderwaterdrainage willen, moeten de helft de kosten zelf betalen. Daarnaast kunnen zij financiering krijgen uit de Nota Ruimte van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

'Het idee is dat ze dat in natura kunnen doen, bijvoorbeeld door de trekker of arbeid in te zetten. Dat maakt de financiering interessant', aldus directeur Frank Lenssinck van het VIC. Onderwaterdrainage kost ongeveer 1800 euro per hectare.

Zeevang

Ook in de Noord-Hollandse Polder Zeevang start een grootschalig onderzoek naar de effectiviteit van onderwaterdrainage. Hoe deze proef eruit gaat zien, is nog niet duidelijk.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 12°
  50 %
Meer weer