Antibiotica+bij+big+be%C3%AFnvloeden+weerstand
© Marcel Bekken

Antibiotica bij big beïnvloeden weerstand

Een (preventieve) antibioticumbehandeling bij pasgeboren biggen heeft invloed heeft op de weerstand van het varken. Dat blijkt uit een onderzoek van Wageningen UR en het CVI op het Varkens Innovatie Centrum (VIC) in Sterksel.

De invloed op de weerstand van het varken bleek uit de metingen aan het immuunsysteem op dag 8, dag 55 en dag 176 na de geboorte.

Waarschijnlijk verstoren antibiotica die op vroege leeftijd worden toegediend, de opbouw van de darmflora. In de proef was dit te zien aan duidelijke verschillen in de darmflora op dag 8 na de geboorte. Op dag 55 en dag 176 waren deze darmfloraverschillen verdwenen.

Weerstand

Het lijkt er dus op dat de weerstand van het varken op jonge leeftijd wordt ingesteld en dat de vroege darmflora hierbij een belangrijke rol spelen.

Ook bij andere dieren is dit gevonden. Het onderzoek toont tevens aan dat antibioticumgebruik op jonge leeftijd effect heeft op de natuurlijke ontwikkeling van het immuunsysteem en mogelijk op de weerstand van het varken op latere leeftijd.

Winst

Dit onderzoek toont volgens Wageningen UR, VIC en CVI aan hoe belangrijk de vroege groei van biggen is. 'Biggen laten opgroeien in een ziektekiemvrije omgeving en met zo min mogelijk antibiotica levert winst op voor de diergezondheid.'

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer