Utrechtse+boeren+starten+met+kringloop
©

Utrechtse boeren starten met kringloop

Dertig melkveehouders in het Utrechtse veenweidegebied gaan de mineralenkringloop op hun bedrijf minutieus in kaart brengen. Door ammoniak-, nitraat- en fosfaatreducties kunnen zij kringloopcertificaten bemachtigen voor vergroeningspremies, vergunningen en andere voordelen.

Vijftien boeren meldden zich gisteren al spontaan aan tijdens de Innovatiedag op proefboerderij Zegveld. Daar gaven het Veenweide Innovatie Centrum, LTO Noord en de adviesbureaus PPP-Agro-Advies en Boerenverstand de aftrap voor praktijknetwerk 'Duurzaam bodembeheer Utrecht-West'.

De dag werd door 95 veehouders bezocht. Innovatiemanager Frank Lenssick verwacht dan ook dat er genoeg interesse is. Boeren kunnen zich nog aanmelden voor het project.

Wijzer

Met steun van een breed front aan adviseurs gaan de melkveehouders al hun kengetallen bijhouden in een nieuwe kringloopwijzer. Hierin zijn de huidige BEX, BEP en andere programma’s geïntegreerd.

De kringloopwijzer moet inzicht geven in onder meer de rantsoensamenstelling, bemesting, bodemkwaliteit en grasproductie. De gehele mineralenkringloop wordt minutieus in kaart gebracht, inclusief de emissies van fosfaat, nitraat en ammoniak.

Beloning

Door aan 'enkele knoppen te draaien', kunnen boeren kosten besparen en betere emissieresultaten behalen. Die scores komen te staan in een kringlooprapport dat is te verzilveren met een certificaat.

Die moet vervolgens fungeren als bewijs voor een 'beloning' in de vorm van kortingen, premies of vergunningen.

Zo is er een lobby gestart met een certificaat om de vergroeningpremies uit het nieuwe GLB te ontvangen. Ook kunnen waterschappen boeren belonen via de tariefdifferentiatie als zij onder de nitraatnorm blijven. Provincie kunnen op hun beurt NB-vergunningen afgeven als boeren hun fosfaat- en stikstofuitstoot verminderen.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer