Fokken+op+klauwoppervlak+kan
© -

Fokken op klauwoppervlak kan

Fokken op koeien met een laag gewicht en groot klauwoppervlak, waardoor de druk op de bodem het laagst is, lijkt zeer kansrijk. Dat blijkt uit onderzoek onder 800 koeien in Zegveld en omgeving.

Studente Anna Koornneef van Hogeschool InHolland in Delft onderzocht in opdracht van Veenweiden Innovatiecentrum Zegveld of selectie op klauwoppervlak kansrijk is.

Een groter klauwoppervlak bij koeien, in combinatie met hetzelfde of lagere lichaamsgewicht, zorgt namelijk voor minder vertrapping van weidegronden.

Koornneef bracht de gegevens van 800 koeien op 12 verschillende bedrijven in kaart. Het gemiddelde oppervlak van de 800 onderzochte klauwen is 107 vierkante centimeter. Daarbij bedraagt de gemiddelde breedte van de klauw 11,1 en de lengte 12,3 centimeter.

Stieren vergeleken

Koornneef onderzocht de resultaten voor de verervingspatronen van 10 verschillende stieren. Van de onderzochte stieren, vererft Delta Olympic het grootste klauwoppervlak, namelijk een gemiddelde van 111 vierkante centimeter.

Kian vererft het kleinste klauwoppervlak, met een gemiddelde van 100 vierkante centimeter.

CRV

Fokkerijorganisatie CRV laat weten het onderzoek zeker goed te bekijken. Waar het aanknopingspunten biedt in de fokkerij laat CRV het gebruik ervan niet na.

Fokken op klauwoppervlak zou wellicht kunnen passen in relatie tot de specifieke stierenkaart voor weidegang die CRV binnenkort presenteert.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer