Winst+veenweide+zit+in+bodem+en+gewas
© Nieuwe Oogst

Winst veenweide zit in bodem en gewas

Boeren in het westelijke veenweidegebied kunnen nog veel winst boeken in een betere benuttig en beheer van de bodem en hun gewas.

Die boodschap verkondigden adviseur Barend Meerkerk van PPP-Agro Advies en John Baars van DMS woensdag bij de start van project 'Duurzaam bodembeheer in Utrecht West'.

Een groep van 30 veehouders gaat hun mineralenkringloop minutieus bijhouden met een nieuwe kringloopwijzer.

Vergroeningspremies

De boeren willen hiermee hun stikstof- fosfaat- en nitraatuitstoot dusdanig beperken dat ze in aanmerking komen voor vergroeningspremies uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Dat geldt ook voor een Natuurbeschermingswetvergunning om het bedrijf te ontwikkelen.

De focus ligt op voeroptimalisatie, mestbenutting en verhoging van de benutte gewasproductie. 'Doel is om zo min mogelijk mineralen te verliezen in de kringloop en kosten te reduceren', meldt PPP-adviseur Barend Meerkerk.

Stikstof

'Zo gaan we proberen zo veel mogelijk stikstof terug te krijgen in de teelt van gras. Daarvoor gaan we naar elke post kijken: in de stal, het voer en op het land. Zo wordt alle mest bijvoorbeeld nog lang niet volledig benut', weet Meerkerk.

Vooral veenweideboeren staan voor een grote opgave, zeker nu EL&I-staatssecretaris Henk Bleker de sleepvoet wil verbieden.

Fosfaat

Meerkerk: 'Veel veehouders kunnen nog winst boeken bij het verhogen van de fosfaatefficiëntie door de dalende gebruiksnorm en verplichte mestafzetcontracten vanaf volgend jaar. Daar gaan we dan ook gericht op sturen'.

'Een vrij onbekende in de kringloop is de bodem- en gewaskringloop. We weten veel van onze koeien, maar bar weinig van ons gras en wat daaronder zit. Daar is nog winst te halen.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer