Voedselprijs piekt vaker door extreem weer

Klimaatverandering heeft een veel heftiger effect op de voedselsituatie dan tot nu werd aangenomen. Dat stelt stelt ontwikkelingshulporganisatie Oxfam Novib in het rapport 'Extreme Weather, Extreme Prices'.

Voedselprijs+piekt+vaker+door+extreem+weer
© Nieuwe Oogst

Nieuw onderzoek wijst volgens Oxfam Novib uit dat het effect van klimaatverandering op huidige en toekomstige voedselprijzen tot nu toe steeds te beperkt is onderzocht.

Er werd vooral gekeken naar de geleidelijke wijzigingen in het klimaat. Voorbeelden daarvan zijn stijgende temperaturen en veranderende regenpatronen en het effect daarvan op voedsel en voedselprijzen.

Overstromingen en droogte

Gevolgen van extreem weer, zoals overstromingen en droogte, komen daar nog bovenop en hebben ook een stevige invloed op de voedselprijzen.

Om grote toekomstige prijsstijgingen tegen te gaan, zijn investeringen in kleinschalige, duurzame en veerkrachtige landbouw in ontwikkelingslanden noodzakelijk.

Stijgende bevolking

Dat zorgt ervoor dat de regionale productiviteit gelijke tred houdt met de stijgende bevolking, geeft de ontwikkelingshulporganisatie in het www.oxfamnovib.nl/voedselprijzen-stijgen-door-extreem-weer.htmlrapport aan.

Vergroting van lokale, regionale en nationale voedselreserves en voorraden - in combinatie met sociale programma's - helpt de meest kwetsbare mensen om de effecten van extreem weer tegen te gaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer