%27Ma%C3%AFs+niet+voor+biobrandstof%27
© Nieuwe Oogst

'Maïs niet voor biobrandstof'

Een nieuwe voedselcrisis kan worden voorkomen, als een groot deel van de maïsteelt voor biobrandstof wordt ingezet voor de voedselvoorziening, zegt het International Food Policy Research Institute (IFPRI).

Vooral de brandstofteelt in de Verenigde Staten zou een andere bestemming moeten krijgen, aldus het instituut. Ongeveer 40% van de maïsproductie in de VS is bedoeld voor de productie van biobrandstof.

Het instituut in Washington pleit er ook voor dat landen geen exportstops instellen. Dat zou alleen maar een prijsopdrijvend effect hebben omdat landen die voor hun voedsel afhankelijk zijn van importen tot paniekinkopen zouden overgaan.

Landen moeten ook bereid zijn hun graanvoorraden aan te spreken, meent het IFPRI.

Droogte

Het instituut, dat zich bezighoudt met de wereldwijde voedselvoorziening, reageert met haar aanbevelingen op de droogte in de Verenigde Staten. Ongeveer 25% van de maïsoogst in Amerika dreigt door de extreme weersomstandigheden verloren te gaan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  30° / 15°
  10 %
 • Vrijdag
  32° / 16°
  10 %
 • Zaterdag
  33° / 16°
  10 %
Meer weer