Goede+graanoogst+Duitsland
© Jan van Liere

Goede graanoogst Duitsland

‘Ondanks het wisselvallige weer hebben we dit jaar een fatsoenlijke graanoogst binnen kunnen halen.’ Die tevreden vaststelling komt van Joachim Rukwied, voorzitter van de Duitse boerenbond DBV.

Rukwied presenteerde vanmorgen in Berlijn de balans van de Duitse graan- en koolzaadoogst 2012. ‘Onze boeren konden 43,8 miljoen ton graan oogsten. Dat is bijna 2 miljoen ton meer dan vorig jaar', meldde hij.

Verzekerd

In de hele EU wordt een graanopbrengst van 279 miljoen ton verwacht, ongeveer een gemiddelde opbrengst. Rukwied legde de verzamelde pers uit dat daarmee de voedselvoorziening in Europa ruimschoots verzekerd is.

Hij verklaarde dat de graantelers nu een ‘fatsoenlijke’ prijs voor hun product krijgen, maar erkende dat veehouders worstelen met de gestegen voerprijzen. Volgens de DBV-voorzitter is daarvoor maar één oplossing: de winkelprijs van vlees en melk moet omhoog.

Voedsel goedkoop

‘Boeren hebben ook daarvoor een kostendekkende prijs nodig. Voedsel is in Duitsland nog altijd erg goedkoop. Een liter melk kost in de winkel 53 cent, een arbeider moet daarvoor slechts 3 minuten werken’, tekende Rukwied de situatie.

Weer

 • Dinsdag
  12° / 6°
  40 %
 • Woensdag
  12° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  13° / 8°
  70 %
Meer weer