%27Verwerkingsplicht++mest+overdraagbaar%27
© Robin Britstra

'Verwerkingsplicht mest overdraagbaar'

De mestverwerkingsplicht wordt mogelijk overdraagbaar. Dat stelt demissionair staatssecretaris Henk Bleker van EL&I in een brief aan de Tweede Kamer.

Het overdraagbaar maken van de mestverwerkingsplicht kan helpen om de druk van de mestmarkt te nemen. Bleker staat ervoor open om overdraagbaarheid te bekijken, maar wel op voorwaarde dat die overdraagbaarheid niet leidt tot grotere uitvoeringslasten voor de overheid en de fraudegevoeligheid van het stelsel niet vergroot.

In zijn brief geeft Bleker de voors en tegens van de verschillende scenario's:

• Mestverwerkingsplicht wordt overdraagbaar, maar er komt een schot tussen de pluimveesector en overige dierlijke soorten. Volgens dit scenario zou de mestdruk in 2015 opgeheven kunnen zijn en dalen de kosten van mestverwerking ten opzichte van 2011, meent Bleker.

• Mestverwerkingsplicht wordt overdraagbaar tussen alle bedrijven. Bij deze variant 'overdraagbaar zonder schot' kan de druk op de mestmarkt alleen worden opgeheven als de verplichte mestverwerkingspercentages worden verhoogd. Bleker zegt deze optie niet goed te vinden omdat dit (aankomende) mestverwerkers geen zekerheid biedt.

• De verwerkingsplicht wordt niet overdraagbaar. Hierbij moet elke veehouder met overschot zelf voor verwerking zorgen. Bleker verwacht dat deze optie veel logistieke problemen met zich meebrengt.

De demissionair staatssecretaris overlegt met LTO, NVV en Cumela over de mogelijkheden van overdraagbaarheid van de verwerkingsplicht. De uitkomsten worden pas na eind september verwacht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  40 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  24° / 12°
  20 %
Meer weer