Mogelijk+geen+vergunningplicht+monovergister
© Jan Anninga

Mogelijk geen vergunningplicht monovergister

De vergunningplicht voor monovergisters voor dierlijke mest komt mogelijk te vervallen. Dat schrijft EL&I-staatssecretaris Henk Bleker in een brief aan de Tweede Kamer.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) onderzoekt de mogelijkheden voor het vervangen van de vergunningplicht voor monovergisting van dierlijke mest door algemene regels.

IenM staatssecretaris Joop Atsma wil dit bekijken omdat monovergisting een eenvoudige vorm van mestverwerking is met beperkte gevolgen voor de leefomgeving.

Sta-in-de-weg

De CDA-Tweede Kamerfracties dringt er bij de twee staatssecretarissen op aan om de vergunningverlening voor mestverwerking zo soepel mogelijk te maken. Want, zo zeggen zij, de vergunningsprocedure mag geen sta-in-de weg worden voor het tot stand brengen van een nieuw mestsysteem waarin verwerking een hoofdrol speelt.

Staatssecretaris Bleker laat in zijn brief weten dat het afgeven van vergunningen voor mestverwerkingsinstallaties een zaak van de gemeente zijn. De installaties vragen om een lokale afweging en zijn daarom moeilijk te vatten in algemene regels, stelt hij.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer