Mestverwerker+is+Groen+bedrijf
©

Mestverwerker is Groen bedrijf

Brabantse SP-gedeputeerde Johan van den Hout opende vandaag de mestverwerkingsinstallatie bij gebroeders Verkooyen in Langeweg. Chris Verkooyen kreeg daarbij de provinciale prijs: Groen bedrijf van de maand april 2012.

Een bedrijf dat economie optimaal weet te combineren met milieu ontvangt daarvoor een oorkonde.

De installatie van het loon- en mestdistributiebedrijf verwerkt 25.000 kuub drijfmest per jaar. Dat gebeurt met de bewezen Kumac-techniek.

De installatie produceert 12.500 kuub schoon water en zo'n 6.500 kuub vloeibaar mineralenconcentraat met 8,5 kilo stikstof en 9 kilo kali per kuub. De circa 6.000 ton NPK-rijke vaste meststof Fertex bevat zo'n 15 kilo fosfaat per ton.

Scherper bemesten

Verkooyen: 'Met die twee aparte meststoffen kunnen akkerbouwers hun gewassen scherper bemesten. Mestopslagen zijn optimaler te benutten en het aantal verkeerbewegingen neemt af.'

Verkooyen is ook deelnemer aan het ZLTO-praktijkproject ‘Mineralen op Maat’. De loonwerker heeft apparatuur waarmee het aanwenden van mineralenconcentraten wordt gedemonstreerd.

Open dag

Honderden bezoekers namen vanmiddag een kijkje bij de mestverwerker. Die waren verbaasd over de compactheid van de installatie en de hoogwaardige techniek. Imponerend waren vooral de grote machines in de bedrijfsloodsen.

Weer

 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer