Beraad+over+kunstmestvervangers
© Nieuwe Oogst

Beraad over kunstmestvervangers

Het Europees erkend krijgen van geconcentreerde mineralenfracties als kunstmestvervangers zal op zijn vroegst 1 januari 2014 lukken. ‘Verbreden van de pilot hebben we nog in beraad’, stelde EL&I-staatssecretaris Henk Bleker vandaag in Wanroij.

Het erkend krijgen van kunstmestvervangers is een cruciale succesfactor bij het van de grond krijgen van mestverwerking. Daarvan is ook Bleker doordrongen.

‘Voor de start van het 5e actieprogramma in per 2014 moet het geregeld zijn. Enkele EU-lidstaten willen ook onze kant op van mestverwerking en kunstmestvervangers’, zei Bleker.

Vertraging

Over de vertraging om de EU-erkenning eigenlijk dit jaar al binnen te halen, zei Bleker: ‘Die is inderdaad ontstaan. We zullen het ermee moeten doen.’

Alleen de huidige 8 pilotbedrijven krijgen een ontheffing voor het aanwenden van mineralenconcentraten als kunstmestvervanger. ‘Wel zijn we in discussie met LTO om te zien of we die pilot kunnen verbreden. Of dat gaat lukken weet ik niet.'

Mineraleneconomie

Met het mestbeleid en verplicht verwerken van mest voor bedrijven met een overschot, geeft Bleker aan de defensieve stellingen te verlaten. ‘We creëren een mineraleneconomie, een nieuwe economische tak van export van waardevolle meststoffen. Traditionele mestexport, slepen met veel water, heeft zijn langste tijd gehad.’

Bleker erkent dat de oplopende verwerkingspercentages van overschotmest flinke gevolgen heeft. ‘Er ontstaat wel een gegarandeerde meststroom richting verwerkingsinstallaties. Eerdere initiatieven zijn een stille dood gestorven door gebrek aan aanvoerzekerheid.’

Bekend terrein

Bleker begaf zich in Wanroij even op bekend terrein. Als fokker van hengsten en merries kwam hij vaak op de paardenkeuringen. Nu stond hij op uitnodiging van diervoederfabrikant Boerenbond Deurne voor een zaal met zo’n 200 boeren.

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  40 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  24° / 12°
  20 %
Meer weer