Mestregels goed nageleefd

De mestregels worden over het algemeen goed nageleefd door agrarische ondernemers en mestvervoerders. Dat concludeert Dienst Regelingen (DR).

DR baseert zich op controles 2010 op de verantwoordingsplicht en de gebruiksnormen die gelden bij het mestbeleid.

Volgens de mestregels zijn ondernemers verplicht een administratie bij te houden. De gebruiksnormen geven de maximale hoeveelheid stikstof en fosfaat aan die gebruikt mag worden voor het bemesten van de landbouwgrond.

80.000 controles

DR en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleerden alle bedrijven, in totaal zo'n 80.000, voor de mestwet. Daarbij zijn ongeveer 1650 bedrijven nader onderzocht. Uiteindelijk zijn er 95 boetes opgelegd voor overtreding op de gebruiksnormen en 19 boetes voor overtreding op de verantwoordingsplicht.

De nadruk op de handhaving van het mestbeleid ligt op het aanpakken van grote overtreders. 1 mesttransporteur heeft over het jaar 2010 € 500.000 aan boetes opgelegd gekregen. Met deze zware overtredingen is er een groter risico op schade aan het milieu. Een aantal grote mestovertreders wordt inmiddels strafrechtelijk vervolgd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer