Geen+verwerkingsplicht+klein+mestoverschot
©

Geen verwerkingsplicht klein mestoverschot

Veehouders met een klein overschot kunnen vrijgesteld worden van de verwerkingsplicht. Dat staat in het wetsvoorstel voor het mestbeleid na 2013 van EL&I-staatssecretaris Henk Bleker.

Hoeveel een klein overschot precies is, is nog niet duidelijk. Naar verwachting komt het rond de 500 kilo fosfaat te liggen.

'Veehouders met een klein overschot kunnen de verwerkingsplicht ook voorkomen door extra grond te verwerven of het aandeel fosfaat te verminderen via het voerspoor', zegt Mark Heijmans, LTO-specialist milieu.

10 kilometer

LTO wil ook dat veehouders de mogelijkheid moeten krijgen om hun drijfmestoverschot binnen een straal van 10 kilometer af te zetten. Daarvoor moet wel een contract worden gesloten met de andere grondeigenaar.

Die regeling is vergelijkbaar met de huidige boer-boer-regeling. Voor vaste stromest zou een straal van 25 kilometer moeten gelden.

Verwerken of exporteren

Veehouders met een mestoverschot moeten verplicht mest gaan verwerken of exporteren. Volgens Bleker moeten veehouders in 2015 in het zuiden 50% verplicht verwerken, in het oosten is dat 30% en in overige delen 10%.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 8°
  20 %
 • Zondag
  20° / 10°
  40 %
 • Maandag
  17° / 12°
  70 %
Meer weer