WUR onderzoekt analysetechniek mest

Wageningen UR (WUR) onderzoekt een nieuwe analysetechniek voor de kwaliteit van mest. Hiermee wordt de samenstelling van mestmonsters inzichtelijk zonder dat er een laboratorium nodig is.

Het gaat om de NIRS-techniek, wat staat voor 'Nabij InfraRood Spectrografie'. Deze techniek maakt het mogelijk zonder monstervoorbewerking en chemicaliën de samenstelling van een mestmonster te bepalen. De NIRS-techniek wordt al toegepast in de voedselindustrie, zoals bij de teelt van tomaten en maïs.

Sneller inzicht

Dankzij deze techniek krijgen ondernemers sneller inzicht in de kwaliteit van de mest die zij afnemen en gebruiken. Nu weten ze pas na 6 weken wat de samenstelling daarvan is.

De aangevoerde mest is dan meestal al uitgereden. De kans bestaat dan op overschrijding van de mestnormen. Met de nieuwe techniek kan de ondernemer preciezer rekenen met de gebruiksnormen.

Proefopstelling

Hoewel de eerste laboratoriumresultaten bemoedigend zijn, is er volgens Wageningen UR nog veel onderzoek nodig om de NIRS-techniek in de praktijk te brengen. Dit najaar worden de testen vanuit het laboratorium verplaatst naar een mobiele proefopstelling in het veld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer