Overdragen verwerkingsplicht onduidelijk

Veehouders kunnen in het nieuwe mestbeleid wellicht de verwerkingsplicht onderling overdragen. Dat staat in de het wetsvoorstel voor het toekomstig mestbeleid van staatssecretaris Henk Bleker.

Overdragen+verwerkingsplicht+onduidelijk
© Persbureau Noordoost

Of het overdragen van de verwerkingsplicht in de praktijk gaat werken, is nog onduidelijk. 'Daarover wordt nog overlegd met het bedrijfsleven', zegt een woordvoerder van het ministerie van EL&I.

Als de verwerkingplicht kan worden overgedragen zou dit op lager niveau, bijvoorbeeld provinciaal, geregeld moeten worden. Boeren kunnen dat onderling samenwerken om aan hun gezamenlijke mestverwerkingsplicht te voldoen.

30 kilometer

De Tweede Kamer heeft zich eerder uitgesproken voor een 30 kilometer zone. Veehouders die hun mest binnen een straal van 30 kilometer kunnen afzetten, hoeven hun mest niet verplicht te verwerken. Met de mogelijkheid tot overdragen van de verwerkingsplicht komt de staatssecretaris deels tegemoet aan de deze eis.

Bleker heeft eerder laten weten gen voorstander te zijn van het overdragen van mestverplichtingen of vrijstellingen van de verwerkingsplicht. Volgens hem zou de mestverwerking dan niet van de grond komen en daarmee het toekomstig mestbeleid ondermijnen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer