Bleker%3A+mestbeleid+vraagt+grote+investering
© ELI

Bleker: mestbeleid vraagt grote investering

Een grote groep ondernemers staat de komend jaren voor enorme investeringen om aan de mestverwerkingsplicht te voldoen. Dat zei staatssecretaris Henk Bleker vandaag in de Tweede Kamer.

Om het voorgestelde mestbeleid te laten slagen moet mestverwerking van de grond komen, zo herhaalde Bleker zijn boodschap nog eens tegenover de aanwezige Tweede Kamerleden. 'Er komen een aantal hightech mestverwerkingsinstallaties in dit land', zei hij. 'Dat is een zekerheid.'

Verwerkingsplicht

'De te verwerken mestpercentages zijn voor het jaar 2013 met opzet laag gehouden', zei Bleker. Daarmee wil hij de veehouders een kans bieden om de mestverwerking op te zetten. In de jaren 2014 en 2015 lopen de percentages op.

Bleker zegt zich in te willen zetten om de verwerkingsplicht overdraagbaar te maken tussen boeren. Boeren kunnen dat onderling samenwerken om aan de mestverwerkingsplicht te voldoen.

Vergunningen

Bleker wil het vergunningstraject voor het opzetten van mestverwerkingsinstallaties faciliteren. Daarvoor gaan hij in gesprek met provincies en de gemeenten. 'Het is duidelijk dat er mestverwerkingslocatie moeten komen', zei de bewindsman. 'Knelpunten op lokaal niveau moeten opgelost worden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer