Strube zet in op cercosporaresistentie

In het veredelingsprogramma voor suikerbieten van zaadfirma Strube zijn ook selecties opgenomen met een verhoogde resistentie tegen de bladvlekkenziekte cercospora.

Strube Nederland hield gisteren een open dag in Emmeloord. Bezoekers konden op een demoveld de huidige en nieuwe suikerbietenrassen bekijken van de zaadfirma. Ook kregen ze een toelichting op het veredelingsprogramma.

Bart van der Weijden, directeur van de Nederlandse dochter van de Duitse onderneming, vertelde onder meer dat Strube bewust bezig is met cercosporaresistentie. 'Via een nieuwe moederlijn kruisen we de resistentie in', aldus Van der Weijden.

Bespuitingen besparen

Twee selecties met de cercosporaresistentie zijn inmiddels opgenomen in het eigen rassenonderzoek. De selecties zijn verminderd gevoelig voor de bladschimmel. Van der Weijden verwacht dat met dergelijke rassen bietentelers op 1 of 2 fungicidenbespuitingen kunnen besparen.

'De eerste generatie resistente rassen hebben aanvankelijk wel een iets lagere opbrengst ten opzichte van de standaardrassen. Maar bietentelers verdienen dat terug doordat ze geen bespuitingen hoeven uit te voeren en minder geld uitgeven voor fungiciden', verklaart Van der Weijden.

Rassenonderzoek

Mogelijk worden de nieuwe selecties komend jaar opgenomen in het rassenonderzoek van het IRS. Het duurt daarna nog minimaal 3 jaar voordat de rassen beschikbaar komen voor de Nederlandse bietentelers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer