Bieten goed voor 19.000 kuub biogas

Suikerbieten zijn bij een gemiddelde opbrengst aan organische stof van 22,6 ton wortel en 4,8 ton loof goed voor ruim 19.000 kuub biogas of 10.600 kuub methaangas per hectare. Dat blijkt uit project Energieboerderij.

Bieten+goed+voor+19%2E000+kuub+biogas
© Nieuwe Oogst

Voor het project Energieboerderij zijn in de periode 2008-2011 een aantal proefvelden aangelegd. Doel was na te gaan wat de invloed is van oogsttijdstip, rassenkeuze en stikstofbemesting op de methaanopbrengst.

Uit de proeven komt naar voeren dat tussen rassen significante verschillen in opbrengst zijn. De beste suikerbietenrassen voor de suikerproductie gaven ook de hoogste methaanproductie en het beste energierendement.

Voederbieten

Voederbieten hebben weliswaar een hoge wortelopbrengst, maar de organische stofgehalte is relatief laag. Hierdoor is de methaanopbrengst, het energierendement en de reductie van broeikasgasemissie lager dan bij suikerbieten.

De optimale stikstofgift van suikerbieten voor de suikerwinning is ook optimaal voor de organische stofproductie van de wortel en dus voor energieproductie. Oogsten na de winter is risicovol.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer