Steenwijkerland wil megastal-discussie

Gemeente Steenwijkerland wil voorlopig geen grote melkveestallen in het buitengebied. De gemeente voelt zich gedwongen tot het maken van nieuw beleid.

Aanleiding is de bouwaanvraag van een boer die in Blokzijl 700 koeien wil melken. Op grond van het huidige beleid moet de gemeente daarvoor een vergunning geven.

'Wie in Steenwijkerland zijn omgevingsvergunning voor elkaar heeft, kan in principe zijn bouwblok volbouwen', zegt Wim Brus, LTO Noord Overijssel-bestuurder en gemeenteraadslid Steenwijkerland.

Omdat de gemeenteraad niet wil dat meer veehouders gebruik maken van deze maas in de wet, worden nieuwe aanvragen voorlopig geparkeerd tot de gemeente weet waar ze naar toe wil met de melkveehouderij.

Discussie

'Steenwijkerland wil grondgebonden melkveehouderij. Maar wat is dat dan?, vraagt Brus zich af. 'De helft voer van eigen grond? En mag die grond dan ook in Drenthe liggen? En wat als je een blok grond van 600 hectare hebt. Mag je daar dan wel een stal van 1200 koeien op bouwen?'

Brus voorziet een lastige discussie, die wat hem betreft ook binnen LTO Noord moet worden gevoerd. 'We willen als LTO geen getallen in bestemmingsplannen. Maar dan moeten we wel duidelijk krijgen wat grondgebonden is.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer