Kamer+geen+begrip+megastalbeleid+Bleker
© jos thelosen

Kamer geen begrip megastalbeleid Bleker

De plannen van staatssecretaris Henk Bleker om een grens te stellen aan het aantal dieren per locatie hebben geen vruchtbare bodem gevonden bij de leden van de Tweede Kamer.

Maximaal 500 koeien, 2000 geiten, 10.000 varkens en 240.000 kippen. Dat zijn het aantal dieren dat per bedrijfslocatie mag worden gehouden, stelde Bleker eerder deze week. Geen van de partijen in de Tweede Kamer kan zich vinden in deze normen.

VVD, CDA en CU willen geen begrenzing van het aantal dieren per locatie. Zij willen dat de lokale overheden besluiten over de mogelijkheden voor stallenbouw in hun regio.

De PvdA, SP, GroenLinks, PvdD vinden de gestelde normen veel te hoog. Zij willen een veel kleiner aantal dieren per locatie. PVV en D66 hebben nog geen duidelijke afweging gemaakt.

Gezondheidsraad

Bleker zei dat hij met de normstelling de discussie wil losmaken over het aantal dieren per locatie. In de tussentijd is het wachten op het advies van de gezondheidsraad. Die doet onderzoek naar de mogelijke effecten van de veehouderij op de volksgezondheid.

Dat advies zal een belangrijke rol spelen in de verdere discussie over de schaalgrootte van de veehouderij in Nederland. Naar verwachting komt het advies in het najaar. Tot die tijd is er geen sprake van een wettelijke begrenzing van het aantal dieren per locatie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer