%27Zet+kippen+10+hoog+in+etagestal%27
© Twan Wiermans

'Zet kippen 10 hoog in etagestal'

'Het plaatsen van kippen in grote etagestallen is veel beter. Kippen merken toch niet dat ze op een etage zitten.' Dat zei Frans van Knapen deze week in Boekel op een pluimveebijeenkomst van LTO en de Limburgse dierenartsenpraktijken Aadal en Ysselsteyn.

De professor Veterinaire Volksgezondheid aan de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht meent dat enkele fanatiekelingen alles aangrijpen om de sector in een kwaad daglicht te zetten.

Gebrek aan kennis regeert het doen en denken van de samenleving, aldus Knapen. 'De roep om kippen met uitloop is groot, terwijl de kans op problemen vele malen groter is.'

Ter illustratie noemt Van Knapen dioxine en vogelgriep. 'De kans op een vogelgriepbesmetting is bij een grote oppervlakte uitloop vele malen groter, dan wanneer de uitloop beperkt is.' Grootschalige bedrijven met uitloop zijn in de ogen van Van Knapen ‘not done’.

Etage

Veel beter is het volgens de professor om kippen in etages te houden. 'De kip maakt het niet uit op welke etage ze zit. Zet ze zo nodig maar tien hoog. De eieren van kippen die zo worden gehouden, zijn het beste dat we kunnen maken: veilig voedsel en goed voor het milieu.”

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 7°
  40 %
 • Zondag
  20° / 7°
  10 %
 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
Meer weer