'100.000 besmettingen met Q-koorts'

Het aantal mensen dat besmet is geraakt met de Q-koortsbacterie zou wel eens de 100.000 kunnen benaderen. Dat is veel meer dan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vorig jaar becijferde, meldt De Stentor.

Dat nieuwe getal komt uit onderzoek dat in het Bossche Jeroen Bosch Ziekenhuis is gedaan. De resultaten daarvan zijn onlangs gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Epidemiology & Infection.

Het overgrote deel van de mensen die besmet zijn geraakt, heeft daar overigens geen last van gehad.

Aantal geïnfecteerden

De bewering dat het aantal geïnfecteerden in heel Nederland wel eens de 100.000 kan benaderen, komt van arts-microbioloog Peter Wever van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Hij baseert zijn uitspraak op wetenschappelijk onderzoek onder 785 hart- en vaatpatiënten. Voor het vaststellen van de besmetting is specifiek bloedonderzoek noodzakelijk.

RIVM

RIVM becijferde vorig jaar na een onderzoek onder bloeddonoren dat in heel Nederland 50.000 mensen besmet kunnen zijn met de Q-koortsbacterie. Op basis van het onderzoek, dat in het Bossche ziekenhuis is verricht, komt arts-microbioloog Wever tot deze nieuwe cijfers.

'Ons onderzoek is meeromvattend, want het is grotendeels uitgevoerd in 2011. Wij hebben 2010 wel meegenomen. Daarin deden zich nog veel infecties voor, zoals blijkt uit het aantal gemelde ziektegevallen (ruim 500) wat zelfs hoger ligt dan in 2007, het eerste jaar van de epidemie (168)', stelt Wever.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer