RIVM: onbekend of buur eerder ziek wordt

Het is niet te zeggen of omwonenden van veehouderijen meer kans hebben om ziek te worden. Dat stelt het rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu (RIVM) na onderzoek in opdracht van de GGD.

RIVM%3A+onbekend+of+buur+eerder+ziek+wordt
© jos thelosen

Volgens het instituut zijn er te weinig gegevens beschikbaar om wetenschappelijk onderbouwde uitspraken te doen. Alleen bij Q-koorts is aangetoond dat omwonenden van melkgeitenbedrijven met dit virus een verhoogd risico hebben om deze infectieziekte te krijgen.

Zoönosen

Voor de overige zoönosen, infectieziekten die van dier op mens worden overgedragen, zijn onvoldoende gegevens beschikbaar over het risico in relatie tot de afstand tot veehouderijen, het bedrijfstype en de bedrijfsgrootte.

Wel is volgens het RIVM bekend dat veehouders, medewerkers op veehouderijen en dierenartsen een verhoogd risico hebben om bepaalde zoönosen op te lopen. Direct contact met dieren is daarbij vaak een risicofactor.

Nader onderzoek

Om inzicht te krijgen in de infectierisico's voor omwonenden van veehouderijen is het belangrijk om nader onderzoek te verrichten, stelt het instituut.

'Van belang daarbij zijn mogelijke relaties tussen de aanwezigheid van micro-organismen in de omgeving van veehouderijen en de mate waarin zoönotische infecties bij omwonenden voorkomen', geeft het RIVM in www.rivm.nl/dsresource?objectid=rivmp:182553&type=org&disposition=inline het onderzoek aan.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  22° / 8°
  0 %
 • Zondag
  20° / 9°
  0 %
Meer weer