Bergmann: 'Niet praten, is onteigenen in Buijtenland'

'Agrariërs die niet in gesprek willen, worden onteigend.' Dat zei burgemeester Harald Bergmann van gemeente Albrandswaard bij zijn afscheid over de aanleg van het Buijtenland van Rhoon in de polders van IJsselmonde. Hij wordt volgende maand burgemeester van Middelburg.

Bergmann doet zijn uitspraken in huis-aan-huis blad De Schakel. Daarin reageert hij op de uitspraak van de Raad van State die meldde dat de Rhoonse polders kunnen worden omgevormd tot natuur en recreatie.

'Het bestemmingsplan ligt vast. De bezwaren zijn onherroepelijk verklaard', geeft hij aan. 'Er is geen ruimte voor de boeren voor bedrijfsvoering zoals die er nu is. Wel is er ruimte voor landschappelijk boeren. Agrarische bedrijfsvoering, zoals nu in het Buijtenland, dat kan niet meer. Dat weten de agrariërs al vanaf dag 1.'

Onteigening

'Nu willen we zo snel mogelijk om de tafel met agrariërs, natuurpartijen en provincie om met elkaar de invulling van het gebied te maken. Als een deel of de agrariërs niet mee wil werken, gaan wij toch aan de slag en doen ze niet mee. Wie niet in gesprek wil, wordt onteigend.'

'Ook zullen er agrariërs zijn die elders met hun bedrijf verder willen en die zeggen: laat ze maar over de brug komen met een zak geld', vervolgt Bergmann. 'Die agrariërs moeten direct worden geholpen', stelt hij in www.deschakelalbrandswaard.nl/nieuws/item/405-burgemeester-bergmann-'agrariërs-die-niet-in-gesprek-willen-worden-onteigendDe Schakel.

'Liefst gisteren nog, want zij creëren volgens hem ruimte voor andere mogelijkheden in het gebied. 'Als mensen zeggen 'ik werk niet mee', dan is dat vervelend en kunnen we nog 10 keer het gesprek aangaan, maar het is gewoon klaar.'

Praatjes

De woorden van Bergmann zijn in de polder niet goed ontvangen. 'Hij houdt al jarenlang zijn mond en durft geen mening te geven, maar nu hij vertrekt naar Middelburg en zijn promotie binnen heeft, krijgt hij opeens praatjes', schrijft bewoner Wim Gé Warnaar in de www.polderdag-rhoon.nlPolderkolder. Hij leidt het verzet tegen de ontpoldering.

'Netwerken zal hij zeker hebben gedaan, zeker voor zichzelf, maar niet voor de polders en de verbindingen heeft hij ook niet gemaakt. Want we zijn tijdens zijn ambtsperiode geen stap verder gekomen en alleen een gedrocht van een bestemmingsplan rijker', vindt Warnaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer