Boeren+willen+uitleg+beheer+Buijtenland
©

Boeren willen uitleg beheer Buijtenland

De boeren die moeten wijken voor het Buijtenland van Rhoon, willen tekst en uitleg van de Albrandwaardse wethouder Raymond van Praag over hun lot. Hij ziet de agrariërs als de beheerders van de toekomstige natuur en recreatie.

Raad van State besloot woensdag dat landschapspark Buijtenland van Rhoon kan worden aangelegd. Dit betekent dat provincie Zuid-Holland kan doorgaan met de omvorming van de 600 hectare boerenland.

Dat staat haaks op www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1765116&h=%E2%80%98Boeren moeten natuur Buijtenland beheren%E2%80%99eerdere uitlatingen van wethouder Van Praag vorige week in Nieuwe Oogst, meent voorzitter Adjan Vos van LTO Noord, IJsselmonde. 'De wethouder moet eens uitleggen wat hij precies bedoelt. Misschien weet hij meer dan wij. In de Planologische Kernbeslissing staat immers strikt beschreven hoe het gebied eruit moet komen te zien.'

Geld

'Dat besluit om 400 van de 600 hectare om te vormen tot robuuste natuur is 12 jaar geleden genomen. Daar is geld voor apart gezet. Maar de terreinbeherende organisaties zeggen dat ze de boeren daarvoor nodig hebben. Dus nu gaat de provincie eerst voor € 300 miljoen boeren uitkopen, hun plan uitvoeren en vervolgens dezelfde boeren vragen om het gebied te onderhouden.'

Nu de uitspraak er ligt, kunnen de boeren na lange tijd weer om tafel. 'We willen best constructief meedenken hoe we onze bedrijven moeten aanpassen om de natuurdoelen te behalen.'

• Lees meer hierover deze week in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer