Buijtenland+van+Rhoon+gaat+door
© Nieuwe Oogst

Buijtenland van Rhoon gaat door

Het plan voor het Buijtenland van Rhoon gaat door. De Raad van State heeft vandaag nagenoeg alle bezwaren van boeren, bewoners en belangenorganisaties, waaronder LTO Noord, verworpen. 600 hectare boerenland wordt ongevormd tot natuur en recreatie.

De uitspraak van de Raad van State (RvS) is een overwinning voor provincie Zuid-Holland. Zij wil dat 15 boeren, grotendeels akkerbouwers, op het Zuid-Hollandse IJsselmonde plaatsmaken voor het Buijtenland van Rhoon.

RvS wijst in haar uitspraak op de aanleg van Tweede Maasvlakte. Ter compensatie moet er in de regio Rotterdam 750 hectare natuur worden aangelegd. Daarvan moet 600 hectare bij Rhoon (gemeente Albrandswaard) komen.

Bezwaren

De bewoners en boeren in de polders van Rhoon en omgeving verzetten zich al jaren massaal tegen de omvorming van boerenland in natuur en recreatie. Zij dienden een groot aantal bezwaarschriften in bij de RvS. Die verklaarde bijna alle bezwaren 'ongegrond'.

'In feite weten we niks meer', reageert voorzitter Adjan Vos van LTO Noord, IJsselmonde. 'Onze hoop was om via de Raad van State een doorbraak te forceren. Zodat het plan op bepaalde cruciale punten wordt aangepast om er samen uit te kunnen komen. Dat is niet gebeurd, heel jammer.'

Reacties

Gemeente Albrandswaard, provincie Zuid-Holland en Rijk zijn blij dat er nu duidelijkheid is ontstaan voor alle betrokkenen. 'Met de uitspraak is een belangrijke stap gezet op weg naar realisatie van het natuur- en recreatiegebied in het Buijtenland van Rhoon', melden zij in een persbericht.

De Raad van State heeft nog geen uitspraak gedaan over het uitwerkingsplan. Het bestemmingsplan is echter onherroepelijk geworden. De overheden verwachten dat die uitspraak daarom geen grote gevolgen hebben voor de realisatie van het totale plan

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer