Warnaar%3A+%27Provincie+walst+over+ons+heen%27
© Foto: Joep van der Pal

Warnaar: 'Provincie walst over ons heen'

De uitspraak over het Buijtenland van Rhoon kwam hard aan voor Wim Gé Warnaar. Hij is al jaren de aanjager van het volksverzet tegen de ontpoldering van IJsselmonde. Hij verwacht dat de provincie over de gemeenschap heen walst.

'Het is belachelijk dat geen enkel bezwaar of beroep ontvankelijk zou zijn. Zelfs het ontbreken van draagvlak wordt afgedaan met een dooddoener, terwijl dat een van de eerste vereisten in de oorspronkelijke Planologische Kernbeslissing was', reageert Warnaar op de www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1763126uitspraak van Raad van State van afgelopen woensdag.

De strijd is wat hem betreft nog niet voorbij. 'Individueel zal er best nog wel wat worden uitgevochten wanneer het op verplaatsing of onteigening aankomt. Het is tenslotte de boeren hun boterham, erfgoed en veelal ook eigendom en dat geef je niet zomaar uit handen.'

Beheerder

Hij betwijfelt er voor de boeren een rol is weggelegd als beheerder van het Buijtenland van Rhoon, zoals www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1765116&h=%E2%80%98Boeren moeten natuur Buijtenland beheren%E2%80%99wethouder Van Praag wil. 'De gemeente maakt het bestemmingsplan, de provincie gaat verder over de invulling en uitvoering. En die hebben helaas geen boodschap aan de boeren. Misschien als Rotterdam zich achter de boeren- en gemeenteplannen stelt van stadslandbouw, of hoe je het ook noemen wilt, dat ze dan wel willen luisteren. Maar ik ben bang van niet.'

Warnaar denkt dat de provincie haar eigen plan trekt. 'De provincie zal over de gemeente heen walsen, omdat zij de uitvoering ter hand neemt en daarvoor ook het mandaat en het geld in handen heeft. En met alle details van de uitspraak in de hand uitvoering geven aan hun plannen. Dus zoetklei-oermoeras, natuurakkers en recreatie.'

• Lees het volledige interview deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer