Begrenzing+probleem+vleeskuikenhouder
© Vencomatic

Begrenzing probleem vleeskuikenhouder

De begrenzing van het aantal dieren per locatie kan voor vleeskuikenhouders problemen opleveren. Leghennenhouders behouden voldoende ontwikkelingsruimte, zegt Jan Willem Lagerweij, voorzitter van vakgroep pluimvee van LTO Noord /NOP.

Demissionair EL&I-staatssecretaris Henk Bleker wil het aantal vleeskuikens per bedrijf beperken tot 200.000- 240.000 dieren per locatie.

Lagerweij verwacht dat een toenemend aantal vleeskuikenhouders door deze begrenzing wordt geraakt. 'De komende 10 jaar zullen veel bedrijven tegen dat plafond aanlopen.'

Schaalgrootte

'De schaalgrootte in de vleeskuikenhouderij is dat laatste jaren toegenomen', zegt hij. 'De techniek maakt dat ook mogelijk. Daarnaast willen ondernemers groeien om een medewerker in dienst te kunnen nemen. Dat geeft ruimte voor een sociaal leven.'

'De groei in schaalgrootte van bedrijven met leghennen gaat wel door', weet Lagerweij. Bleker stelt in deze sector de grens op een maximum aantal dieren van 175.000. Daar kunnen veel leghennenhouders mee uit de voeten, verwacht de pluimveevoorman.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  16° / 6°
  20 %
Meer weer