%27300+NGE+voor+veehouderij+geen+norm%27
© Janet Beekman

'300 NGE voor veehouderij geen norm'

Een grens stellen aan het aantal dieren per locatie draagt niet bij aan een duurzame en diervriendelijke landbouw. Dat bleek vanmiddag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de schaalgrootte in de veehouderij.

Het stellen van een maximaal aantal dieren is onwerkbaar, stelden het gezelschap van deskundigen van lokale overheden, landbouworganisaties en onderzoekers. Het is zinvoller om te kijken naar maatwerk in de provincie. Lokale overheden kunnen beter bekijken wat kan en waar het kan.

De Nederlandse overheid moet doelen stellen voor volks- en diergezondheid en dierwelzijn, zo luidde het advies. Maar dat heeft niets te maken met een norm op aantal dieren, zo stelde Hans Alders die vorige jaar onderzoek deed naar de schaalgrootte en de toekomst van de veehouderij.

Verdienmodel

Daarnaast krijgen ondernemers in met name de intensieve veehouderij de komende jaren te maken met strenge regels op het gebied van mestverwerking en huisvesting. Daardoor zal een verdere opschaling van de intensieve veehouderij niet zo’n vaart lopen.

Een boer die kosten maakt door te investeren in dierwelzijn en milieu, moet dat terug kunnen verdienen. Alle partijen waren het er over eens dat er een goed verdienmodel in keten moet zijn. Een goede ketensamenwerking met medewerking van is daarbij noodzaak.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  40 %
 • Maandag
  17° / 12°
  70 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer