WUR%3A+vee+en+natuur+gaan+goed+samen
© Inzicht in Natuur

WUR: vee en natuur gaan goed samen

Er zijn veel mogelijkheden om veehouderij, natuur en landschap te integreren, meldt Wageningen UR (WUR) Livestock Research. Boeren kunnen onder meer materialen uit natuurgebieden gebruiken als bodembedekker voor melkvee in de stal.

Dat staat in brochure 'Groen ondernemen met veehouderij, een nieuwe werkelijkheid'. Deze bevat innovatieve ideeën die aantonen dat natuurgebieden geen bedreiging hoeven te zijn voor veehouders. Ze bieden juist mogelijkheden voor verdere bedrijfsontwikkeling.

Daarvoor is samenwerking tussen veehouders en onderzoekers, provincies, gemeenten, natuur- en milieuorganisaties en ketenpartijen essentieel.

Vermarkten

Veehouders kunnen naast gebruik als bodembedekker de materialen uit natuurgebieden ook extra waarde in producten toekennen en deze vermarkten. Door de natuur te beschermen ontwikkelen boeren volgens de onderzoekers zelfs hun bedrijf verder.

Ze kunnen bijvoorbeeld op een slimme manier op maat bemesten en hun melkvee langer weiden en in de wei melken. Op die manier verlagen ze de ammoniakemissie. Dat creëert ruimte voor bedrijfsuitbreidingen, zelfs bij grote melkveehouderijen, maar is ook goed voor de natuur.

Praktijkrijpe toepassing

Voor een praktijkrijpe toepassing van de innovaties is het wel nodig om de ideeën verder uit te werken en in de praktijk te testen, stelt Livestock Research in het www.livestockresearch.wur.nl/NL/nieuwsagenda/nieuws/Veehouderij_en_behoud_van_natuur_en_landschap_gaan_heel_goed_samen.htmrapport.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 2°
  10 %
 • Maandag
  18° / 7°
  30 %
 • Dinsdag
  17° / 6°
  10 %
Meer weer