Zuid-Holland schrapt 3000 hectare EHS

Provincie Zuid-Holland schrapt zeker 3000 van de geplande 9000 hectare Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Dat staat in de Groenagenda die gedeputeerde Han Weber woensdag presenteerde.

Zuid%2DHolland+schrapt+3000+hectare+EHS
© Nieuwe Oogst

De gedeputeerde wil 'scherpe keuzes' maken na de rijksbezuinigingen die in het Natuurakkoord zijn afgesproken. Met de Groenagenda geeft Weber een schot voor de boeg.

De 3000 hectare kan de provincie nu al schrappen, omdat hieraan geen internationale doelen zijn verbonden, zoals Natura 2000 en de Kader Richtlijn Water.

Wijze mannen

Vast staat dat er meer EHS-hectares verdwijnen. Hoeveel dat er worden, hangt af van de bevindingen van de 'commissie van wijze mannen'. Die bepaalt in oktober waar uiteindelijk de EHS-hectares in Nederland verrijzen.

De provincie wil vooral nog natuur in de veenweidegebieden aanleggen vanwege de bodemdaling. Het gaat onder meer om het Veenweidepact Krimpenerwaard (2450 hectare) en Gouwe Wiericke (zeker 1000 hectare), waaronder de Meijgraslanden en Bodegraven-Noord vallen.

Losse eindjes

'Die aanpak geeft meer inzicht in wat de provincie van plan is, maar er zitten nog veel losse eindjes aan dit verhaal', reageert voorzitter Arie Verhorst van LTO Noord Zuid-Holland.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer